Hond

Aansprakelijkheid voor dieren

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade.

De bezitter is meestal de eigenaar van het dier.

Wordt het dier in de uitoefening van een bedrijf gebruikt dan rust de aansprakelijkheid op degene die het bedrijf uitoefent. Heeft u bijvoorbeeld een paard op de manege in pension staan en schopt het paard iemand, dan bent u aansprakelijk voor de schade. Gebruikt de manegehouder uw paard echter bedrijfsmatig, en ontstaat de schade in verband met de uitoefening van het bedrijf, dan is de manegehouder aansprakelijk.

Komt de schade voort uit eigen gedragingen van het dier dan heeft de bezitter risicoaansprakelijkheid. De grondslag voor deze vorm van risicoaansprakelijkheid is het gevaar dat in de eigen energie van een dier schuilt en het onberekenbare dat daarin is gelegen. Dus bijt uw hond spontaan de buurman dan draait u vanwege de risicoaansprakelijkheid op voor de schade.

Geeft u uw hond opdracht iemand aan te vallen dan bent u natuurlijk ook aansprakelijk voor de schade, maar dan omdat u onrechtmatig handelt.

De risico aansprakelijkheid blijft gelden als uw dier is weggelopen. Wanneer uw lang geleden van huis weggelopen hond schade aanricht, kunt u nog steeds aansprakelijk gesteld worden.

Laatste update april 2021