Advocaat arbeidsrecht
U kunt met al uw vragen over arbeidsrecht bij ons terecht. Koster CS staat zowel werkgevers als werknemers bij. Onze advocaten zijn goed bereikbaar, zowel tijdens kantooruren als (wanneer het spannend wordt) daarbuiten. Besprekingen worden gevoerd wanneer het u uitkomt.
Wat doet een advocaat arbeidsrecht
Wij begeleiden werkgevers bij reorganisaties en adviseren hen over wijziging van arbeidsvoorwaarden en concurrentiebedingen. Maar ook voor advies over beëindiging van een arbeidscontract bent u bij ons aan het juiste adres, inclusief eventueel daarbij van toepassing zijnde ontslagvergoedingen, zoals de transitievergoeding, waarover hieronder meer.
En hoe te handelen als een werknemer disfunctioneert? Sinds invoering van de Wet Werk en Zekerheid is beëindiging van de arbeidsrelatie met een disfunctionerende werknemer lastiger geworden, maar zeker niet onmogelijk. De opbouw van een goed dossier is daarbij cruciaal. Onderdeel van zo’n dossier is in ieder geval een verbetertraject. Ook daarover dienen wij u graag van advies.
Arbeidsrecht voor werknemers
Koster CS een Advocaat Arbeidsrecht voor Werkgevers
Ook (langdurig) arbeidsongeschikte werknemers kunnen voor complexe problematiek zorgen. Wij begeleiden ondernemers gedurende het hele traject dat met zieke werknemers wordt doorlopen. Zorg daarbij dat u er op tijd bij bent, zeker als het gaat om een arbeidsconflict. Zo voorkomt u juridische missers.
Arbeidsrecht voor werknemers
Koster CS een Advocaat Arbeidsrecht voor Werkgevers
Ook werknemers kunnen bij Koster CS terecht. Stel bijvoorbeeld: uw werkgever is van mening dat u uw werk niet naar behoren verricht en dat er sprake is van disfunctioneren. Al snel daarna ontvangt u een eerste brief van uw werkgever. Het is dan altijd verstandig dat u schriftelijk op zo’n brief reageert. Koster CS kan u daarbij behulpzaam zijn. Als dat nodig is, treden wij graag voor u op de voorgrond. Maar in veel gevallen adviseren wij (aanvankelijk) op de achtergrond, zodat uw werkgever niet merkt dat u een advocaat in de arm hebt genomen. Zo kan een dreigend ontslag vaak worden voorkomen.
Arbeidsrecht voor werkgevers
Ontslag: disfunctionerende werknemers
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is het beëindigen van arbeidsrelaties lastiger geworden. Dat geldt met name voor disfunctionerende werknemers: recente cijfers wijzen uit, dat meer dan 65% van de bij de kantonrechter ingediende ontbindingsverzoeken wegens disfunctioneren wordt afgewezen. Een dergelijke afwijzing kan worden voorkomen door een goede dossieropbouw. Het opstarten en uitvoeren van een verbetertraject is daarbij cruciaal. Koster CS kan u ook hierover adviseren.
Ontslag: verstoorde arbeidsrelatie
Ontslag: zieke werknemers
Ontslag op staande voet
Arbeidsovereenkomst: opstellen en updaten
Arbeidsvoorwaarden
Concurrentiebedingen
Een in juridisch opzicht sterk concurrentiebeding is altijd maatwerk. In sommige gevallen is een zwaar op de werknemer drukkend concurrentiebeding niet noodzakelijk, omdat kan worden volstaan met een geheimhoudingsverklaring en/of een lichtere vorm van het concurrentiebeding (het relatiebeding), in beide gevallen gecombineerd met een boete, die de werknemer wordt verschuldigd als hij zijn geheimhoudingsverplichting en/of het relatiebeding overtreedt.
Aan een concurrentiebeding dat is opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, worden nóg zwaardere eisen gesteld. Zo’n beding is alleen rechtsgeldig, als het is voorzien van een schriftelijke motivering van de werkgever, waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever. De arbeidsrechtadvocaten van Koster CS staan u graag bij bij het opstellen van concurrentiebedingen. Hoe preciezer een concurrentiebeding is geformuleerd, hoe kleiner de kans dat uw werknemers het beding met succes aanvechten bij de kantonrechter. Essentieel is daarom, dat zo nauwkeurig mogelijk wordt bekeken voor welke periode en voor welk gebied een concurrentiebeding zou moeten gelden.
Incompany training en arbeidsrecht
Reorganisatie met een arbeidsrechtadvocaat
Ik sta u graag te woord.
Arbeidsrecht voor werknemers
Ontslag
Ontslag: verstoorde arbeidsrelatie
Ontslag: disfunctioneren
Stel: uw werkgever vindt dat u niet goed functioneert. Dan zal uw werkgever vermoedelijk gaan werken aan dossieropbouw. Meestal betekent dit concreet, dat u een brief van uw werkgever ontvangt. Het is beslist verstandig om op zo’n brief direct schriftelijk te reageren. Koster CS kan u helpen bij het opstellen van een juridisch juiste brief. Dat kan zowel door adviseren op de voorgrond, als op de achtergrond. Bij advies op de achtergrond is voor uw werkgever niet zichtbaar dat u wordt bijgestaan door een advocaat.
Voor een ontslag wegens disfunctioneren geldt een aantal wettelijke vereisten. Zo is uw werkgever verplicht u een verbetertraject aan te bieden, waarin het disfunctioneren zo concreet mogelijk wordt benoemd. Bovendien moet een verbetertraject gedurende een redelijke periode correct worden uitgevoerd, én moet het verbetertraject periodiek met u worden geëvalueerd. Een ontslag wegens disfunctioneren dat niet aan deze vereisten voldoet, kunt u succesvol aanvechten bij de kantonrechter.
Ontslag bij ziekte
Als u ziek bent, is het voor uw werkgever in heel veel gevallen extra problematisch om u te ontslaan. Bij ziekte geldt een zogenoemd opzegverbod, waardoor de kantonrechter een eventueel ontbindingsverzoek altijd extra kritisch zal toetsen. Een ontbindingsverzoek dat is gericht tegen een zieke werknemer wijst de kantonrechter in veel gevallen dan ook af.
Het is (bijna) nooit verstandig om een beëindigingsovereenkomst met uw werkgever te sluiten als u ziek bent. Doet u dat desondanks, dan loopt u het risico dat u niet in aanmerking komt voor een Ziektewetuitkering, noch voor een WW-uitkering. Dat laatste is alleen anders als de ziekte uitsluitend te maken heeft met een arbeidsconflict.
Beëindigingsovereenkomst
Ontslag op staande voet
Bepalen transitievergoeding
Als een arbeidsrelatie minimaal 24 maanden heeft geduurd, hebt u bij beëindiging van die arbeidsrelatie bijna altijd recht op de wettelijke transitievergoeding, als de arbeidsrelatie wordt beëindigd of niet voortgezet op initiatief van uw werkgever. Maar ook als het initiatief tot beëindiging van de arbeidsrelatie bij u heeft gelegen, hebt u soms recht op de transitievergoeding. Daarvoor is vereist, dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. En andersom: in geval van ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer verliest de werknemer zijn recht op de wettelijke transitievergoeding.
De transitievergoeding bedraagt over de eerste 120 maanden van de arbeidsovereenkomst 1/6 bruto maandsalaris voor elke periode van zes maanden dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd en vervolgens een kwart van het loon per maand voor elke daaropvolgende periode van zes maanden. Bent u 50 jaar of ouder en heeft de arbeidsovereenkomst minstens 120 maanden geduurd, dan hebt u recht op een half bruto maandsalaris over elke periode van zes maanden dat u na het bereiken van de leeftijd van 50 jaar bij uw werkgever in dienst bent geweest. Het maximum van de transitievergoeding is een bedrag van € 81.000,– (2019) of een bruto jaarsalaris, als uw bruto jaarsalaris hoger is dan € 81.000,–.
Concurrentiebedingen
Als u van baan wilt veranderen, kunt u worden gehinderd door een met uw huidige werkgever overeengekomen concurrentiebeding. Een concurrentiebeding is echter lang niet altijd rechtsgeldig. Uw werkgever zal om te beginnen moeten aantonen, dat niet kon worden volstaan met een lichtere vorm van het concurrentiebeding (het relatiebeding), al dan niet in combinatie met een geheimhoudingsverklaring. Daarnaast zal uw werkgever moeten aantonen, dat hij een te verdedigen belang heeft bij de duur en het werkingsgebied van het concurrentiebeding.
Aan een concurrentiebeding dat is opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, worden nóg zwaardere eisen gesteld. Zo’n beding is alleen rechtsgeldig, als het is voorzien van een schriftelijke motivering van de werkgever, waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever.
De arbeidsrechtadvocaten van Koster CS toetsen concurrentiebedingen voor werknemers. Wij kunnen zo nodig de kantonrechter inschakelen om het beding volledig te vernietigen. Vaak behoort ook gedeeltelijke vernietiging van een concurrentiebeding tot de mogelijkheden, waarbij de kantonrechter de duur van het concurrentiebeding bijvoorbeeld terugbrengt van een jaar tot een kortere periode, of het werkingsgebied van het beding beperkt.