Erfdienstbaarheid

Een erfdienstbaarheid is een last waarmee het ene een erf (het dienende erf) ten bate van het heersende erf is bezwaard. De eigenaar van het dienende erf moet bijvoorbeeld dulden dat de buurman over zijn grond loopt of dat de buurman eroverheen rijdt om diens eigen erf te bereiken of hij moet toestaan dat kabels en leidingen die naar andermans eigendom voeren over zijn erf heen komen.

Erfdienstbaarheden worden bij de notaris gevestigd. Maar ze kunnen ook door verjaring ontstaan, na tien jaren als een erfdienstbaarheid ten onrechte in het kadaster staat vermeld en iemand er gedurende tien jaren onafgebroken gebruik van maakt, en na twintig jaren als iemand zich gedraagt alsof er een erfdienstbaarheid te zijnen bate is, terwijl dat niet in het kadaster is geregistreerd. Wie stelt dat er door verjaring erfdienstbaarheid is ontstaan, moet het onafgebroken gebruik kunnen bewijzen.

De eenmaal via de notaris of door verjaring ontstane erfdienstbaarheid kan opgeheven worden als instandhouding niet redelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er inmiddels een gelijkwaardig alternatief voor het overpad is.

[vc_cta h2=”Heeft u hulp nodig met het ondernemingsrecht?” style=”3d” color=”grey” add_button=”right” btn_title=”Contact opnemen” btn_style=”flat” btn_color=”green” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fkostercs.nl%2Fcontact%2F|||” btn_custom_onclick=”true” btn_smooth_scroll=”true” btn_add_icon=”true”]Voor veel facetten van het recht kunt u bij Koster Advocaten terecht. Wij kunnen, indien nodig, met u een heftige strijd aan gaan in de rechtszaal, maar voordat we dat punt bereiken willen wij altijd eerst preventief aan de slag. Benieuwd wat wij vandaag nog voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons, zodat wij u direct verder kunnen helpen met uw gerechtelijke belang als advocaat ![/vc_cta][