geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap steeds populairder

Afgelopen jaar zijn er ongeveer 4.500 geregistreerde partnerschappen meer afgesloten dan in 2019. Het aantal afgesloten huwelijken is in 2020 afgenomen met 20%. Toch zijn er nog best veel onduidelijkheden over het geregistreerd partnerschap. Wat houdt het afsluiten van deze samenlevingsvorm in? En in sommige gevallen, hoe beëindigt u een geregistreerd partnerschap? In dit artikel leest u de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap.

Geregistreerd partnerschap sluiten

Veel verschillen zijn er niet tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk. Net als bij een huwelijk heeft u getuigen nodig en kunt u ervoor kiezen om de achternaam van uw partner aan te nemen. Een geregistreerd partnerschap heeft net als een huwelijk de wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen als aanleiding. Deze kan alleen aangepast of uitgesloten worden bij de notaris. Wanneer u een geregistreerd partnerschap heeft, wordt u ook gelijk elkaars erfgenaam en bent u na de geboorte van uw kind allebei de gezaghebbende en juridische ouder.

Geregistreerd partnerschap beëindigen

Het is mogelijk om een geregistreerd partnerschap te beëindigen zonder bemiddeling van een rechter. Dit komt vaak alleen bij de gevallen voor wanneer er geen minderjarige kinderen zijn betrokken en de partners het met elkaar eens zijn. In dit geval kan een mediator of een advocaat de afspraken vastleggen en de gesprekken begeleiden. De afspraken die moeten worden vastgelegd gaan over de verdeling van bezittingen en over partner- en kinderalimentatie. Dit kunt u vergelijken met een echtscheidingsconvenant.

Zijn er in uw geval wel minderjarige kinderen bij de situatie betrokken of kunt u het echt niet eens worden met uw partner? Dan zal er wel hulp nodig zijn van een rechter. De beëindiging van een geregistreerd partnerschap lijkt erg veel op een echtscheidingsprocedure bij het huwelijk.

Andere verschillen geregistreerd partnerschap en huwelijk

Als laatste zijn er nog een aantal verschillen tussen de twee samenlevingsvormen. Bij een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om ‘te scheiden van tafel en bed’, hoef je elkaar niet het verplichte ‘ja-woord’ te geven en is niet in ieder lang een geregistreerd partnerschap erkend.

Contact opnemen over een geregistreerd partnerschap

Bent u op zoek naar een advocaat voor hulp over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Of juist over het beëindigen van een geregistreerd partnerschap? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.