Kinderen en verhuizing na echtscheiding

In familiezaken gebeurt het regelmatig dat een vrouw of man een aantal jaren na de echtscheiding wil verhuizen naar een andere stad, bijvoorbeeld omdat daar de nieuwe liefde woont. Maar wat als de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben bij deze ouder, verhuizen zij dan automatische mee? Deze vraag speelde ook in een recente zaak bij het Hof Amsterdam ( ECLI:NL:GHAMS:2016:3279).

De vrouw en man hadden van 2008 tot 2013 een relatie gehad. In 2010 werd hun kind geboren, waarover zij het gezamenlijk gezag hebben. Na hun uiteengaan zijn de man en de vrouw in dezelfde stad blijven wonen. Zij spraken co-ouderschap af. De vrouw was de hoofdverzorger van het kind.

Sinds 2014 heeft de vrouw een relatie met een andere man in een andere stad, vlakbij de grens met België. De vrouw is op 5 maart 2016 met haar nieuwe partner gaan samenwonen. De man ging er niet mee akkoord dat hun kind meeverhuisde. De vrouw heeft de rechtbank om vervangende toestemming gevraagd om het kind mee te laten verhuizen en te bepalen dat de hoofdverblijfplaats van het kind ook na de verhuizing bij de vrouw zal zijn. De man vroeg de rechtbank te bepalen dat het kind voortaan juist hoofdverblijf bij hem zou hebben.

De rechtbank gaf de man gelijk. De vrouw ging in hoger beroep, maar ook het hof bepaalde dat het kind niet met haar meeverhuist. Voor het Hof was de belangrijkste vraag welke hoofdverblijfplaats in het belang van het kind is. Op zich waren beide ouders geschikt het kind te verzorgen en op te voeden. Van doorslaggevend belang is geweest of wijziging van omgeving van het kind gevraagd kan worden, mede omdat het kind speciale zorg nodig had na de moeizame verlopen echtscheiding. Het Hof overweegt dat wijziging van de hoofverblijfplaats van het kind hoe dan ook onrust zou meebrengen terwijl voor het kind juist van grootste belang is dat het rust en continuïteit krijgt. Het verzoek van de vrouw werd daarom afgewezen. Het kind blijft wonen in de stad waar het is opgegroeid.

In dit geval verhuisde het kind dus niet automatisch mee met de ouder bij wie het hoofdverblijfplaats had en het hangt dus af van de omstandigheden van het geval of een kind met de ouder mee verhuist. De rechter zal bij een beslissing omtrent het geven van vervangende toestemming voor verhuizing en wijziging van de hoofdverblijfplaats met name rekening houden met het belang van het kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *